Informacja to wartość bezcenna
Header
Rzetelna informacja z pewnego źródła
Header

RODZAJE OLEJÓW I ICH ZASTOSOWANIE

Lipiec 26th, 2019 | Napisane przez admin w Bez kategorii

Naturalne oleje są bardzo zdrowe, a ich zastosowanie znajdziemy nie tylko w kuchni. Ich niesamowite działanie odnajdziemy w pielęgnacji ciała oraz włosów. Ponadto kupując naturalne oleje i przygotowując na nich potrawy wzbogacamy organizm o naturalne tłuszcze.

OLEJ KOKOSOWY PRODUCENT WITAMIN

Olej kokosowy to jeden z najbardziej wykorzystywanych olei przez osoby, które dbają o linię. Należy jednak pamiętać, aby zawsze wybierać olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno, ponieważ w procesie rafinacji i gorącej obróbki wszystkie cenne składniki odżywcze są wypalane do śladowych ilości. Skład oleju kokosowego brzmi następująco : 94% tłuszczy nasyconych; nienasycone kwasy tłuszczowe (m.in. oleinowy, linolowy, linolenowy); witaminy B (B1,B2, B3, B6, B9) C i E; minerały (np. cynk, fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo).

Inne zastosowania oleju kokosowego :

-rozwiązuje problem rozstępów
-pomaga zminimalizować widoczność zmarszczek
-pomaga zwalczyć wszy
-może służyć jako naturalny balsam do ciała oraz odżywka do włosów

oleje w towarzystwie ziaren i liści

OLEJ KONOPNY

Olej konopny tłoczony na zimno jest jednym z najbogatszych olejów pod względem wartości odżywczych, ale także ma o wiele szersze zastosowanie. Zawiera bardzo dużo tłuszczy oraz kwasów, które są niezbędne w zdrowym dbaniu o swój organizm.
W jego skład wchodzą : kwasy omega-3; kwasy omega-6; witamina E; witaminy z grupy B; wapń; cynk; fosfor; magnez. Olej konopny ma niesamowity wpływ na nasze serce, układ odpornościowy, układ hormonalny, działa przeciwbólowo oraz pomaga ochronić się przed nowotworami.

Olej konopny ma również inne zastosowania, takie jak :

-działa łagodząco na podrażnienia
-pomaga utrzymać właściwy poziom nawilżenia skóry
-poprawia koloryt oraz odżywia skórę
-stosowany jako odżywka do włosów dodaje im blasku
-pomaga w walce ze zmarszczkami

OLEJ RYDZOWY

Olej rydzowy z lnianki to wbrew pozorom popularne wyposażenie kuchni. W smaku może przypominać gorczycę i cebulę. Olej rydzowy z lnianki tłoczony na zimno nie traci swoich wartości odżywczych. Zawiera antyoksydanty dzięki czemu jest odporny na jełczenie. Wzbogacony jest w witaminę A oraz witaminy z grupy B. Jego zastosowanie to nie tylko kuchnia, używany jest także w dbaniu o ciało od wielu lat.

Zastosowania oleju rydzowego z lnianki :

-oczywiście kuchnia, nadaje potrawom bardzo dobrego smaku
-przyspiesza gojenie ran
-pomaga w łagodzeniu objawów alergii
-obniża ciśnienie i wyrównuje poziom glukozy
-pomaga w walce z trądzikiem
-odżywia i nawilża skórę

wylewanie oleju z butelki do szklanej miseczki
Pierwotnie świeże oleje kojarzą nam się tylko z kuchnią, ale jak widać ich zastosowania są o wiele szersze. Przy kupowaniu olei należy zwrócić szczególną uwagę na to,aby był tłoczony na zimno i nierafinowany, ponieważ podczas rafinacji traci większość swoich składników odżywczych.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback.